Što ljudi kažu tko je bila? Blažena Marija Isusa Propetog Petković, redovnica

Rođena: Blato, Korčula, 10. XII. 1892.
Preminula: Rim, 9. VII. 1966.
Spomendan: 9. srpnja
Značenje imena: Marija žensko biblijsko hebr. Miryam – Voljena;
Zaštitnica: Družba Kćeri milosrđa
 bl-marija-od-propetog
Bog je sama ljubav i milosrđe. On ne sudi pokajanog grješnika nego mu prašta po njegovoj ljubavi i milosrđu. (…) Krist ljubavi neka u nama stanuje i vlada. Po Njemu ćemo djelovati djela ljubavi i oganj što ga je On donio u naše srce zapalit će druga hladna srca.
Istinska ljubav se poznaje po plodovima. Tko ljubi žrtvuje se, daje se i ne traži ništa za sebe.
Marija Isusa Propetog Petković
 
Pri sprovodnim obredima sestre Marije Propetoga Petković, za koju do tada nisam pravo ni čula, u Rimu u mjesecu srpnju 1966. godine, namećalo mi se pitanje: Zašto je sestra Marija uopće i trebala osnivati novu redovničku družbu uz tolike već postojeće sličnog apostolskoga djelovanja?
Ali, trebalo je… Jer se po sestri Mariji i njezinim susestrama ima utjelovljivati Božje milosrđe, kako u njezinome rodnome Blatu na otoku Korčuli tako i među pukom u kojemu se njihovo djelovanje širilo.
O životu i djelu blažene Marije Propetoga Petković dosta se podataka može naći u knjigama koje su o njoj napisane kao i na stranicama društvenih mreža: o njezinoj bogatoj obitelji, o Marijinom djetinjstvu i hodu ka osnivanju franjevačke redovničke zajednice, o usidrenju družbe u Južnoj Americi, pa u Rimu, konačno o proglašenju Marije blaženom i svjedočanstvima njezinih milosnih zagovora te o njezinoj Družbi Kćeri milosrđa trećega reda sv. Franje.
Međutim, može izazivati zanimanje i to što ljudi, Marijini sumještani, o njoj govore. Žive li u Marijinom rodnom Blatu neka sjećanja koja se rado prenose sa starijih na mlađe? To su ona dragocjena zrnca iz života, koja često mogu poprimiti i ruho legende, ali koja jednostavno potvrđuju: takva je bila njezina obitelj; to je ona. Naime, doživljaji i mišljenje okoline nikoga ne štede, pa bio proglašen i blaženim.
Prema svježem usmenom svjedočanstvu Marijine sumještanke s. Estere Žaknić, školske sestre franjevke, u Blatu se o Mariji i obitelji Petković-Kovač posebno pamti sljedeće:
Za Marijina se oca govori da je bio veoma dobar i pobožan čovjek. A majka je bila škrta. Sućutna djevojčica Marija, kriomice od majke, napunila bi ‘traveršu’, tj. pregaču, pšenicom iz kućne žitnice te dijelila siromašnoj djeci kojih je tada premnogo bilo u Blatu i na cijelom otoku. Rado se spominje da je Marija hodeći od kuće do crkve prodala svoj zlatni lančić i novac podijelila svojim siromašnim sumještanima. Marijin je otac imao knjigu Sv. pisma. A Marija bi okupljala djevojčice, pogotovo na jednom od udaljenijih očevih imanja, te bi ih poučavala u Sv. pismu. U Blatu se živo i s osobitom zahvalnošću pamti da je u ratnim i poratnim vremenima I. svjetskoga rata, Marija otvorila sirotište i obdanište te kako je odlazila po Slavoniji i Vojvodini, a i do ustanova tadašnje države u Beograd, da hranom i ostalim potrepštinama opskrbi svoje štićenike.
Milosrđe, milosrđe, milosrđe… Kao da za ništa drugo lijepa i bogata Blaćanka nije marila. To je odjeknulo i do daleke Argentine kamo je sestra Marija od Propetog uputila svoje Kćeri milosrđa na poziv tamošnjeg hrvatskoga misionara franjevca fra Leonarda Ruskovića.
Iz razdoblja usmjerenja Marije Petković u Bogu posvećeni život u redovništvu nameću se i neke usporedbe s počecima puta obraćenja Franje Asiškoga. Spomenimo neke činjenice: Franjo rasipno dijeli siromasima novac iz očeva skladišta tkaninama; Marija ‘rasiplje imovinu’ – kako je govorila njezina majka – dijelići je siromasima. Na vjetrometini života, od oca razbaštinjen a novi put još nije bio otkrio, Franjo se ‘sklanja’ pod zaštitu asiškoga biskupa, znak njegova poslanja i privrženosti Crkvi; Marija vjeruje savjetima i poticajima svoga biskupa Josipa Marčelića i time otkriva put svoje crkvenosti. Bojeći se da se Franjo s braćom ne pripoji nekoj monaškoj zajednici te napuste Asiz, asiški se biskup zauzima za posredovanje da papa odobri način života kako ga je Franjo naumio; Marijin biskup ne popušta u namjeri da odvrati Mariju od odlaska u klauzurni samostan, već da kao redovnica novoosnivajuće družbe ostane djelovati u svome Blatu, radeći za tjelesno i duhovno dobro svojih mještana, kako joj je govorio.
Nije lak zahtjev koji je Marija Propetog Isusa Petković izrekla onima koje joj se u poslanju pridružuju, a to je: Kćeri moje, budite poslušne, ponizne i skromne poput Marije, te svetim ponašanjem vršite djela milosrđa svakim svojim činom kako bi se i za vas moglo reći: Božje milosrđe se u njima utjelovilo.
Vjerujemo da u tom životnome zadatku blažena Utemeljiteljica svojim zagovorom trajno prati svoje susestre. Pridružimo joj se i mi.

Iz: s. Judita Čovo, ISUSOVA MAJKA I BRAĆA.
Razmišljanja slijedom slavlja Bl. Dj. Marije
i svetačkih slavlja.
Glas Koncila, Zagreb 2016.