Nacionalni izborni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (FRAMA).

Od 5. do 7. svibnja u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju kod Mostara održani su Nacionalni izborni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (FRAMA).
Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća FRAMA-e i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent FRAMA-e, fra Antonio Šakota, nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća FRAMA-e.
Na Kapitulu je sudjelovao 31 zavjetovani svjetovni franjevac zajedno s nacionalnim duhovnim asistentom fra Domagojem Šimićem.
Prvi dio Kapitula odnosio se na čitanje i usvajanje izvješća o radu Područnih bratstava za prethodnu godinu, te trogodišnjih izvješća nacionalne ministre, učiteljice formacije, međunarodne vijećnice te rizničarke.
U drugom dijelu Kapitula održani su izbori. Uime generalnog ministra OFS-a b. Tibora Kausera, izborima je predsjedala s. Ana Fruk, članica Međunarodnog predsjedništva OFS-a, dok je u ime Konferencije generalnih duhovnih asistenata OFS-a bratstvo pohodio fra Zvonimir Brusač, TOR, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj. Nakon zaziva Duha Svetoga, izborima koji su održani u skladu s dokumentima OFS-a, za nacionalnu ministru ponovno je izabrana s. Matea Galić (OFS Široki Brijeg) na drugi mandat. Ostali izabrani članovi nacionalnog vijeća su: doministar b. Ivan Šekelja (OFS Rama – Šćit), tajnica s. Mirjana Ćavar (OFS Široki Brijeg), učiteljica formacije s. Mila Čuljak (OFS Široki Brijeg), rizničar b. Anto Stanić (OFS Kreševo), povjerenica za Framu s. Željka Ergelašev (OFS Bistrik, Sarajevo) i međunarodna vijećnica s. Božica Ivanković (OFS Kočerin).

Uvod u službu i blagoslov novog vijeća održani su na misi koju je predslavio fra Antonio u suslavlju s fra Domagojem i fra Zvonimirom.
Posljednjeg dana Kapitula donesene su smjernice za rad u narednom razdoblju te je predstavljen financijski proračun za naredne tri godine. Između ostalog, u predstojećem razdoblju formirat će se nacionalno povjerenstvo za pitanja i proces izmjene Statuta, povjerenstvo za formaciju nastavit će s organizacijom nacionalnog seminara za učitelje formacije, domislit će se sadržaj nacionalnog hodočašća Kraljici Katarini u Kraljevoj Sutjesci te će se organizacijom zajedničkog sastanka Nacionalnih vijeća OFS-a i FRAMA-e tražiti načini promicanja zajedništva i susreta između OFS-a i FRAMA-e.
Zaključeno je da bi se u skladu s mogućnostima mjesto održavanja Kapitula trebalo mijenjati kako bi se upoznala kultura i baština različitih mjesta u BiH. Također je istaknuto kako područni delegati koji su izabrani na period od tri godine za sudjelovanje na Kapitulima ne mogu biti mijenjani, jer se radi o službi koja je kao takva utvrđena Statutom.
Nacionalna izborna skupština FRAMA-e BiH započela je misom 5. svibnja koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za FRAMA-u Bosne Srebrene i Magdalene Musa za FRAMA-u Hercegovina o životu i radu FRAMA-e na područnoj razini u protekloj godini. U subotu 6. svibnja svoj izvještaj su podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč, nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu ljubavi.
U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Izabrano je novo vijeće koje će FRAMA-u voditi kroz naredne dvije godine: predsjednica Doris Trogrlić (FRAMA Sarajevo), potpredsjednica Ana Galić (FRAMA Mostar), tajnica Klaudija Vujica (FRAMA Brestovsko), blagajnica Marija Brbor (FRAMA Humac), voditeljica formacije Ana-Marija Marijanović (FRAMA Mostar) i međunarodni delegat Nikolina Konta (FRAMA Tuzla).
U nedjelju izbornoj skupštini pridružila i Andrea Odak, međunarodna koordinatorica FRAMA-e, koja je uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini.
Slavlje nacionalnih kapitula i skupštine završeno je zajedničkim Misnim slavljem koje je predvodio fra Zvonimir.

KTA/IKA