TREĆA KORIZMENA NEDJELJA – B

Nakon šato smo prošle nedjelje bili povedeni od Isusa da zajedno s njegova tri učenika promatramo njegovu slavu koju ima kod Oca. Danas se suočavamo sa grubom stvarnošću Isusova poučavanje i prekoravanja njegovih suvremenika koji su od kuće njegova Oca načinili pećinu razbojničku. Stoga ga vidimo kako ulazi u hram u Jeruzalemu u kojem nalazi mnogo toga što tamo ne spada i ne pripada. I zato načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj.

Ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku. Danas u kućama Očevim u hramovima u našim crkvama, barem one koje su još u funkciji, koje nisu kao po zapadu mnoge prodane i predane za muzeje ili neke posve neprimjene aktivnosti, kao što je to slučaj u nekim crkvama na zapadu koje su ostale bez vjernika, pa su ih kupili vješti poduzetnici i pretvorili u plesne dvorane, u koncertne dvorane, u bazene za kupanje i plivanje, a neki u skupocjene restorane gdje se može večerati ne oltaru itd.

Ipak, ova riječ Božja nije pisana samo za „truli zapad“ na kojem se događaju velike promjene u odbacivanju kršćanstva i kršćanskog života, nego su prvenstveno pisane za nas i naše vrijeme. Mi iako ne kupujemo, niti ne prodajemo ništa materijalno u našim crkvama, ipak naš dolazak pred Oca često može biti trgovački. U našem dolsku pred Oca nebeskoga mi često dolazimo tek kad nemamo kamo drugamo, kad smo već iskusili i pokušali sve i svašta, pa sada dolazimo pred Oca nebeskoga, da nam on ispuni našu molbu i našu prošnju. Spremni smo za uslišanje i platiti materijalno i duhovno, poći na hodočašće, postiti i moliti koliko treba, samo da nam Otac nebeski ispuni našu želju i usliši naš vapaj. A onda kad nam ispuni našu želju onda nam više nije potrebno dolaziti u kuću Očevu i nije nam potrebna molitva, niti susret s Ocem nebeskim.

Osim toga, iako kod nas u hramovima, u našim crkvama još za sada vlada red i mir, to su još uvijek mjesta posvećena Bogu i susretu s Bogom. No, nešto drugo na žalost nije u redu, a to je cijeli naš svijet, cijela naš tako zvani zapadni kršćanski svijet. Od svijeta smo napravili pećinu razbojničku.

Ovu ocjenu današnje situacije u svijetu potvrđuju nam riječi Korada Korlevića našeg poznatog znanstvenika i astronom  iz Višnjana koji je Riječkim gimnazijalcima 2023. održao predavanje, pa je između ostalog rekao: “Budućnost kreće od vas. Ušli smo u slijepo crijevo civilizacije, ulazimo u najluđi dio, u društvu zabave sve nebitno je bitno, a sve bitno je nebitno. Tako bitna je ljubav prema sportskom klubu i pivovari koja ga prati. Doživjeli smo kulturni kolaps, budale su dobile riječ, političari se slikaju s nogometašima, civilizacija nema osnove postojanja….“

Osim toga i papa Benedikt XVI u svoj knjizi „O vjeri, nadi i ljubavi“, govoreći o situaciji današnjeg čovjeka piše slijedeće: „Čovjek se htio riješiti Boga da može uživati, a danas mrzi sam sebe.  Čovjek, koji još samo želi biti svoj vlastiti stvoritelj i koji bi htio samo stvorenje iznova sastaviti boljom evolucijom koju je sam smislio – ovaj čovjek završava u nijekanju i uništenju sama sebe.“ Bilo bi dobro uzeti ovu knjigu i pročitati je iz zamisliti se nad mislima i poticaje koje nam donosi papa Benedikt, u ovoj, ali i tolikim drugim svojim govorima i knjigama.. Spomenuti znanstvenik Korado Korlević, iako se ne izjašnjava da je vjernik svoje izlaganje gimnazijalcima iz Rijeke završava riječima: „Svatko od vas ima Božji dar, ali da biste ga pronašli morate sačuvati dijete u sebi. Kako ćemo iz njega izaći – vama je dano, poručio je Korado Korlević gimnazijalcima.

Osim toga osvrnimo se na prvo današnje čitanje iz staroga zavjeta iz Knjige Izlaska, to su one temeljne riječ i temeljni Božji zakon života i dostojanstva čovjekova. Korizmeno vrijeme trebalo bi nam pomoći da si ponovno posvijestimo osnovne Božje zapovijedi i da se ispitamo kako ih živimo i u život prihvaćamo.

Živimo ovo vrijeme u ozračju franjevačkih obljetnica, posebno ove godine spominjemo se 800 obljetnice kada je sv. Franjo primio rana na brdu Laverna. Za sv. Franju kaže jedna molitva, Bože kad se svijet ohladio prema tvojoj ljubavi ti si ga ponovno ugrijao životom i primjerom sv. Franje iz Asiza, označio si ga ranama svoje muke. Sv. Franjo se toliko svojim životom bio suobličio Isus Kristu da je za života bio Alter Christus – Drugi Krist.

Zato razmišljajući nad današnjim evanđeljem i mi bi si trebali posvijestiti svatko od nas da su naša tijela hram Duha Svetoga. Ono što je sv. Franjo učinio u svoje vrijeme da je živeći evanđelje postao živa slika Krista Spasitelja, pa je tako oblikovan na sliku Spasiteljevu bio pokretač i primjer obnove u svijetu. Tako da je svojim primjerom bio i drugima poziv na obraćenje pa su za života za njim pošle tisuće i tisuće na put obraćenja, a evo i dan danas je inspiracija i poticaj tolikima da slijedimo Krista po njegovu primjeru, te Duh Sveti po nama djeluje na spasenja svijeta i na obnovu lica zemlje.

Znamo da su tijela naša hram Duha Svetoga, ali zato se zapitajmo, što se sve nalazi u tom hramu i što se sve događa i čemu služi. Zato nam primjer sv. Franje može pomoći da i mi prihvaćajući zakon Božji koji je Bog dao na brdu Sinaju Izraelskom narodu očistimo svoje hramove svojega tijela pokorom i iskrenim obraćenjem i tako budemo ovome svijetu propovijed i navještaj mudrosti Božje, ne svojom snagom nego snagom i mudrošću Božjom, kako to danas govori sv. Pavao u poslanici Korinćanima.  Braćo! Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost. Jer lûdo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi.

Đuro Hontić, OFM Conv.