„Zlatna harfa“ Slavonsko brodskog dekanata 2018.

Pod geslom „Dođite, kličimo Gospodinu!“ 34. u nizu „Zlatna harfa“ – smotra crkvenih zborova Slavonskobrodskog dekanata održana je u četvrtak 17. svibnja u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju. Program je u župnoj crkvi započeo misnim slavljem koje je u koncelebraciji  slavonskobrodskog župnika Roberta Farkaša, predvodio domaći župnik Markan Kormanjoš. Spontana je i simpatična bila njegova propovijed u kojoj je djeci posvjedočio o svojim zgodama i nezgodama u prvim dječačkim danima u župi te ih nasmijao. Potaknuo ih je, da bez obzira što im se u životu dogodilo ne odustaju od onoga što su započeli, pa tako i u svom pjevanju u župi. „Danas ste pozvani pjevati, slaviti, zahvaljivati, radovati se, pa i nasmijati se, jer sve to s Bogom možete, smijete. Bog će te rado prihvatiti i zagrliti i kad si uspješan i kada to nisi, kada si dobar ili nedovoljno dobar, jer Bog te uvijek voli, želi i ljubi. Zato, pjevajmo, slavimo, zahvaljujmo Bogu. Činite to uvijek radosno, pozovite i druge, posvjedočite im da je lijepo pjevati Gospodinu, tako ćete učiniti da naša radost s Isusom bude još bolja“, poručio je dječici propovjednik. Dvjestotinjak djece doista je čitanjem i pjesmom uveličalo euharistijsko slavlje.

U drugom dijelu susreta, s po dvije duhovne pjesme na temu ovogodišnjeg gesla nastupili su dječji zborovi iz župa: Bezgrješnog Srca Marijina,  Svete obitelji,  Sv. Nikole Tavelića, Duha Svetoga, Sv. Leopolda Manidća i Gospe Brze Pomoći. Kako smotra nije bila natjecateljskog karaktera, mali sudionici međusobno su se nagrađivali velikim pljeskom. Bio je to doista susret radosti, a cjelokupni program na orguljama je pratio srednjoškolac Mateo Barišić iz Župe Bezgrješnog Srca Marijina.

Na kraju je u svojoj zahvali slavonskobrodski dekan Ivan Lenić istaknuo da svi zaslužuju veliku pohvalu za svoj trud, odvajanje vremena za probe i redovito sudjelovanje na nedjeljnim misama, naglasivši da je to dragocjeno kako za njihov osobni život i obitelj, tako i za župne zajednice – jer svojim djetinjim srcem, glasom i iskrenošću čine mise posebno radosnima. Posebno je pohvalio one mlađe, a najmlađa je bila  trogodišnja Matea Marić iz Župe sv. Nikole Tavelića čije dvije starije sestre pjevaju u tom dječjem zboru. Dekan je naglasio da je to znak kako baklja pjevanja djece u župnim zajednicama ide dalje.

Brankica Lukačević

Tablica