„Zlatna harfa“ Osječkog zapadnog dekanata 2018.

Pod geslom „Dođite, kličimo Gospodinu“ u subotu, 26. svibnja u prostorijama Vikarijata u Osijeku uz sudjelovanje 180-ero djece, njihovih voditeljâ na čelu s koordinatoricom organizacijskog odbora s. Brankom Čutura i svećenikâ dekanata s dekanom mons. Adamom Bernatovićem održana je smotra dječjih zborova „Zlatna harfa“ Osječkog zapadnog dekanata.

U prvom dijelu susreta mons. Bernatović predvodio je službu riječi. Svoj prigodni nagovor nakon naviještenog evanđeoskog odlomka o talentima započeo je s primjerom koji govori o violinistu Joshui Bellu. Poznati glazbenik svirao je zahtjevno djelo na skupocjenoj violini na metro stanici u Washingtonu, no nitko ga nije uvažavao. Na temelju priče mons. Bernatović je upitao: „U svakodnevnom okruženju, u nepogodno vrijeme prepoznajemo li ljepotu? Zastanemo li? Ako ne zamjećujemo talent jednog glazbenika, koliko tek mnoštvo drugih stvari propuštamo?!“, i nastavio: „U svakodnevnom govoru izraz talent označava neku istaknutu osobinu pojedinca – primjerice talent u glazbi, sportu i tako redom – u prispodobi talenti predstavljaju Gospodinova dobra, koja nam on povjerava da ih uvećamo“, i potaknuo mlade zboraše:  „Učinimo da ti talenti, ti darovi koje nam je Gospodin dao budu za druge, rastu, urode plodom, s našim svjedočenjem.“

Nakon molitvenog dijela slijedio je revijalni dio, a svaki je zbor nastupio s dvije skladbe.

Nastupili su dječjih zborovi župâ Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, Osijek 10 (Brijest) pod vodstvom Zdravka Blaževića; Sv. Josipa Radnika, Osijek 5 s voditeljicom Valentinom Vojnović; Sv. Petra i Pavla, Osijek 1 pod vodstvom Dubravke Matić i s. Branke Čuture; Sv. Leopolda Mandića, Osijek 7 s voditeljicom Željkom Grgošević; Uzvišenja sv. Križa, Osijek 6 pod vodstvom Marijane Matijević; dječji zbor „Slavuji“ župe Rođenja BDM, Višnjevac s voditeljicom Petrom Kolesarić i dječji zbor „Anđeli“ župe Sv. Luke, Josipovac pod vodstvom s. Jelice Dolić.

Nakon revijalnog dijela slijedio je kviz za djecu, koji je imao za cilj poticati veće znanje o crkvenoj glazbi, naše zajedništvo i klicanje Gospodinu, što je popraćeno velikim veseljem, pljeskom i poticanjem.

Na kraju susreta mons. Adam Bernatović zborovima je uručio priznanje za nastup, a kraj susreta obilježen je pjesmom Jubilate Deo, omnis terra!

Radost zajedništva je nastavljena uz druženje i okrjepu.

Petra Kolesarić

Tablica