Korizmeni pokornički čini

Srijeda pepelnica ili jednostavno Pepelnica označava početak Korizme ili Četrdesetnice. Sama riječ korizma dolazi od latinske riječi Quadrigesima što znači Četrdesetnica, vremensko razdoblje od četrdeset dana. Odabir broja četrdeset povezan je s četrdestdnevnim Isusovim boravkom u pustinji prije javnoga djelovanja te četrdesetgodišnjim hodom Izraelaca kroz  pustinju kojom ih je Bog vodio do Obećane zemlje. Niz stoljeća korizma je započinjala nedjeljom Četrdesetnicom, tj. četrdeset dana prije Uskrsa. Budući da se nedjeljom ne posti, jer je svaka nedjelja proslava spomena Kristova uskrsnuća, odbivena su četiri dana, tj. četiri nedjelje, pa je početak korizme pomaknut na prethodnu srijedu te se tako postigao broj od 40 dana posta. Ujedno se među vjernicima uvriježio pokornički čin posipanja pepelom, što je kroz stoljeća bio dio pokorničke prakse za javne grješnike, privremeno ili trajno, izopćene iz kršćanske zajednice.

U Svetome pismu prah, pepeo ima svoju znakovitost.

Podsjeća koliko je čovjek slab„… prah si, u prah ćeš se i vratiti” (Post 3, 19).

Odnosi se na čovjekovu grješnost i krhkost. Primjerice stoji u Knjizi mudrosti 15, 10:

Srce mu je kao pepeo,

i nada mu od zemlje bjednija,

i život od gline nevredniji.

Ili u Knjizi proroka Ezekijela 28, 18:

Mnoštvom svog bezakonja,

nepoštenim trgovanjem

oskvrnu svoja svetišta!

Pustih oganj posred tebe da te proždre.

Pretvorih te na zemlji u pepeo

Na oči onih što te motre.

Pokriti se pepelom znači izliti pred Bogom svoju bol u kušnji, očitovanje svijesti i žaljenja zbog grijeha; izražava i nadu u Božje milosrđe, o čemu govore mnogobrojni svetopisamski opisi, među kojima i sljedeći:

Svi Izraelci i žene i djeca što življahu u Jeruzalemu padoše ničice pred Hramom, posuše glavu pepelom i prostriješe kostrijet pred Gospoda: opasaše vrećama i žrtvenik i zazivahu žarko Boga Izraelova u jedan glas, da ne preda njihovu djecu pokolju, njihove žene u ropstvo, njihove gradove i baštinu njihovu rušenju a svetišta njihova obeščašćenju, pogrdi i ruglu pogana. (Jdt 4, 11slj.).

Značenje pokorničkog obreda pepeljenja, kojim kršćani započinju vrijeme korizme, izraženo je dotičnim obrascima pri pepeljenju. Stariji obrazac preuzima riječi upućene Adamu i Evi nakon pada: „Spomeni se čovječe da si prah i da će š se u prah obratiti”. Noviji obrazac uzet je prema riječima Ivana Krstitelja koji u pustinji poziva mnoštvo na obraćenje riječima: „Obratite se i vjerujte evanđelju!” (Mk 1, 15).

Korizmeno vrijeme priprava je na slavljenje Velikoga tjedna, tj. Svetoga Trodnevlja te Vazma, Uskrsa. Crkva poziva da to činimo postom, molitvom i bratskom ljubavlju.

Kako i na koji način?

Kao poticaj mogu nam poslužiti sljedeći Deset savjeta za dobru Korizmu koje je 2007. godine vjernicima predložio belgijski kardinal Godfried Danneels:

Moli. Svakoga jutra, Oče naš i svake večeri Zdravo Marijo.

Pronađi u nedjeljnom evanđelju neku malu rečenicu koju ćeš moći razmatrati cijeloga tjedna.

Svaki put kada nešto kupuješ što ti nije neophodno za život – nešto raskošno – daj također nešto siromasima ili u neku dobrotvornu svrhu. Podari im mali postotak. Izobilje zahtijeva da bude podijeljeno.

Svakoga dana nekomu učini neko dobro. Prije nego što te on ili ona za to zamoli.

Ako ti netko rekne nešto uvredljivo, ne umišljaj kako mu odmah trebaš uzvratiti na isti način. To ne uspostavlja ravnotežu. Zapravo, sam zapadaš u zupčanik. Radije prešuti jednu minutu i kolo će se zaustaviti.

Ako već četvrt sata bezuspješno pretražuješ od jednoga do drugoga kanala, ugasi TV i uzmi neku knjigu. Ili razgovaraj s onima koji s tobom stanuju; bolje je pretraživati među ljudskim bićima i to ide bez daljinskog upravljanja.

Za vrijeme Korizme otiđi od stola uvijek pomalo gladan. Dijetetičari su još stroži: čini to cijele godine. Na tri osobe jedna pati od pretilosti.

Ot-pustiti je u najvećoj mjeri pustiti, dati (otpustiti u smislu oprostiti).

Već si više puta obećao, obećala nekoga nazvati telefonom ili ga posjetiti. Učini to konačno.

Ne daj se zavesti ponudama koje oglašavaju sniženje cijena. To je doista jeftinije 30%. Ali tvoj ormar za odjeću isto je tako izbočen i prepun za 30%. (© Ctb/Pastoralia février 2007)

Iz: s. Judita Čovo
HOD SKRISTOM
KROZ LITURGIJSKA SLAVLJA
I RIJEČI EVANĐELJA
Glas Koncila, Zagreb 2013.