Godišnji nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda

Samobor, (IKA) – U Kući susreta Tabor u Samoboru je pod predsjedanjem nacionalne ministre Branke Černugelj od 6. do 8. listopada održan redovni godišnji kapitul Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS – Ordo Franciscanus Saecularis). Sudjelovali su, prema nacionalnom statutu, članovi Nacionalnoga izvršnog odbora, područni ministri, nacionalna predsjednica Franjevačke mladeži Anamarija Tomašević, zastupnici svih pet područnih bratstava i zastupnici Franjevačke mladeži; uz dosadašnje sudjelovali su i novi nacionalni asistenti fra Mate Bašić, OFM, i fra Anto Pervan, OFMCap, te predsjednici konferencija područnih asistenata fra Stipe Nimac, OFM, iz Splita i fra Dragan Grizelj, OFM, iz Iloka.
Godišnje izvješće podnijela je nacionalna ministra Branka Černugelj. Prema njezinu izvješću Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS-a ima 3769 trajno zavjetovanih članova i 105 članova s privremenim zavjetovanjem. Tijekom prošle godine u OFS su primljena 184 nova člana.
Središnja tema kapitula bio je Instrumentum laboris – radni dokument XV. generalnog kapitula OFS-a koji će se održati od 4. do 12. studenoga u Rimu; naslov je radnog dokumenta „Kako upravljati redom kao što je OFS na svim njegovim razinama?” Nacionalni kapitul je nakon rada u skupinama donio zaključke o prijedlozima iznesenim u radnom dokumentu; prijedlozi su se odnosili na sljedeća područja: formacija, bratski život, izgrađivanje bratskog i evanđeoskog svijeta, vodstvo, komunikacija, financije, duhovna asistencija i Franjevačka mladež. Zaključke i stavove Hrvatskoga nacionalnog bratstva na generalnom kapitulu zastupat će Samanta Jadreško, zamjenica međunarodnoga vijećnika iz Hrvatske.
U dijelu kapitula sudjelovali su i sudionici Nacionalne skupštine Franjevačke mladeži koja se održavala u istoj kući u isto vrijeme.
Na kapitulu je predstavljeno i podijeljeno 4. izdanje Pravila i Generalnih konstitucija Franjevačkoga svjetovnog reda.

prenijeto s: http://www.ika.hr/