Ispružena ruka Božjega milosrđa Blažena Zdenka Schelingová djevica i mučenica

Rođena: Krivá, Orava, Slovačka, 25. XII. 1916.
Preminula: Trnava, 31. VII. 1955.
Spomendan: 30. srpnja
Značenje imena: Zdenka slavenskoga podrijetla zdeti – graditi, izgrađivati, stvarati
Cecilija lat. Caecilius Caeculus ili Cecilius, od lat. caecus – slijep
Sidonija – ime potječe prema gradu Sidonu, hebr. Çidôn – ribolov; grčki Sidôn; lat. Sidonius, Sidonia
Znak: lik s. Zdenke pred zatvorskim rešetkama
Zaštitnica: Slovačka, Družba sestara sv. Križa, medicinsko osoblje, zatvorenici, mučenici za vjeru

th  7279460404_dfc255d6a9       

Blago siromasima duhom:
njihovo je kraljevstvo nebesko!
Blago milosrdnima:
oni će zadobiti milosrđe!
Blago čistima srcem:
oni će Boga gledati!
Blago mirotvorcima:
oni će se sinovima Božjim zvati!
Blago progonjenima zbog pravednosti:
njihovo je kraljevstvo nebesko! (Mt 5, 3.6-10)

Kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe (usp. Mt 13, 47slj.). Krist je bacio mrežu svoje Riječi u koju se svatko od nas upliće, u mirnim i uzburkanim vodama života. Tu je mrežu netko opisao kao Kristovu ispruženu ruku prema nama; kao njegovu ljubav da nas primi u svoju ljubav.

Od Kristova povratka Ocu i obdarivanja Duhom Svetim, na kršćanima je da bacaju mreže Božjega čovjekoljublja; da budu ispružena ruka njegova milosrđa i ljubavi.

Katolička crkva u Slovačkoj i družba Milosrdnih sestara Svetoga Križa – koje u Hrvatskoj imaju provincijsko sjedište u Đakovu – na današnji dan u bogoslužju se spominju čovjekoljubno bačene mreže i ispružene ruke u liku i djelu redovnice blažene Sidonije Zdenke Schelingove.

S osmijehom…
poklanjaj riječi…
pomaži…
S osmijehom koračaj prema Golgoti,
tamo ćeš naći onoga, koji je svu laž,
zlobu, licemjerje i prijevaru ljudi
upoznao prije tebe.
On te ostavlja koračati po već utrtom putu.
Kako bi bila nezahvalna, kada se svemu ne bi
nasmiješila!

Napisala je to Zdenka i tako na neki način ocrtala svoj životni put.

  1. Sidonija, krsnim imenom Cecilija Zdenka, svojoj čestitoj i u puku poštovanoj obitelji osmjehnula se, kao deveto dijete, u božićnoj noći 1916. godine.

Za vrijeme školovanja otkrila svoj redovnički poziv milosrdne sestre Svetoga Križa. Kao redovnica nosi ime s. Sidonija. Nakon redovničke formacije, s. Sidonija, pod imenom Zdenka, radi kao asistentica u rendgenu i laborantica u bolnici u Bratislavi. Zadivljuje duhom vedrine kojim se predaje u službi bolesnicima. Govorila je: Ja idem od Božjega oltara do oltara moga rada… Pokušavam sve poduzimati s radošću.

U nastupajućem vremenu komunističkoga režima, počinje i životna drama s. Zdenke, kao i ostalih redovnica, svećenika te mnogih građana. Da bi spasila bolesnoga svećenika, kojemu je prijetila smrtna kazna, s. Zdenka ga izvlači iz bolnice. Policija u sumnji, postavlja joj zamku: povjerila joj na njegu petoricu svećenika, koje je s. Zdenka također izbavila. Uhićena je i okrivljena za veleizdaju. S. Zdenka odbija takvu optužbu izjavljujući: Iz čiste sućuti pomogla sam im da pobjegnu.

Mučenja pogotovo za vrijeme ispitivanja i zatvorski život ustrojen po uzoru na nacističke logore, doveli su s. Zdenku u smrtonosnu bolest. Kako vladajućemu režimu nije odgovaralo da zatvorenici skončavaju kao mučenici, izdano je naređenje da s. Zdenka bude oslobođena, ali je bilo zabranjeno njezinim susestrama da je prime. Preminula je u bolnici u Trnavi u 39. godini života.

Kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe… (Mt 13, 47).

I zahvatila je, na dobro, povezano uz slučaj blažene Zdenke Schelingove. Naime, sudac koji je bio osudio s. Zdenku, nekoliko godina kasnije obratio se te je i sam zbog toga bio proganjan. Okružni sud u Bratislavi, godine 1970. oslobodio je s. Zdenku od optužbe veleizdaje, a Vrhovni sud poništio je presudu i u potpunosti je rehabilitirao.

  1. Sidoniju Zdenku Ceciliju Šelingovu blaženom je proglasio papa Ivan Pavao II. na blagdan Uzvišenja sv. Križa, dana 14. rujna 2003., za vrijeme svoga apostolskoga putovanja u Slovačku.

Po zagovoru s. Zdenke neka Bog vedrinom svoje ljubavi obdari Zdenkin slovački narod i njezine Milosrdne sestre Svetoga Križa!

s. Judita Čovo
ISUSOVA MAJKA I BRAĆA
Razmišljanja slijedom slavlja
Bl. Dj. Marije i svetačkih slavlja
III. dio: Imenom zazvani
Glas Koncila, Zagreb 2016.