Otvorenje jubilarne 100. godine od utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa

U Blatu na Korčuli, na svetkovinu sv. Franje 4. listopada vrhovna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje M. Cristina Orsillo otvorila je jubilarnu 100. godinu Družbe. Družba Kćeri Milosrđa je hrvatska družba koju je osnovala bl. Marija Propetog Isusa Petković 4. listopada 1920. godine uz vodstvo dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića u malom otočkom mjestu Blatu na Korčuli.

Svečanost ovog značajnog događaja započela je uoči svetkovine sv. Franje obredom preminuća sv. Franje i cjelonoćnim zahvalnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Dio proslave otvorenja jubilarne godine je i VII. simpozij Družbe „Družba Kćeri Milosrđa u stoljetnoj povijesti“ koji se održao 4. i 5. listopada. Na simpoziju su teme o djelatnostima Družbe i njihovom značenju kroz stoljetnu povijest obradili hvarski biskup Petar Palić, don Mladen Parlov, prof. Tonći Padovan – Maslinjak, mons. Andrija Anišić, s. M. Emila Barbarić, s. M. Aurora Marecos, s. M. Vlatka Bratinšćak, s. M. Danijela Škoro, s. M. Maria Luisa Gallagher, s. M. Jasna Crnković, prof. Joel Elias i s. M. Anamarija Vuković. Simpozij je završio osobnim svjedočenjem suradnika sestara Kćeri Milosrđa: Bisera Očeva milosrđa, Poslanika Milosrđa i predstavnika korinika Zaklade Blažena Marija Petković. Zatvaranju simpozija je nazočio saborski zastupnik Branko Bačić kao predstavnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji se skupu obratio prigodnim riječima. Pjesmom i scenskim prikazima nastupile su klape Manina, Rikordo, Kanela, Kumpanji te dječji zbor Stope i druga djeca župe Svih Svetih iz Blata.

Dani otvorenja jubilarne godine završili su svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi u nedjelju 6. listopada koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je sudjelovao na cijelom programu slavlja otvorenja jubilarne godine Družbe Kćeri Milosrđa. Nakon mise Viteško udruženje Kumpanija je izvelo Tanac i Ples od boja, karakteristične plesove Blata.

Papinska pokornična je izdala dekret po kojem se u jubilarnoj godini može dobiti potpuni oprost u svim kapelicama samostana sestara Kćeri Milosrđa.
U propovijedi je biskup Uzinić govorio, uz ostalo, o povezanosti vjere i molitve, rekavši kako je vjera koju prožima molitva djelotvorna vjera. Povezao je to sa životom utemeljiteljice bl. Marije Propetog Isusa Petković koja je rođena u Blatu i tu započela svoje poslanje koje ju je odvelo i u misije. Vjera se ne umnaža čudima. Vjera se umnaža molitvom. I tako sve dok život ne postane molitva, a vjera gledanje i slušanje, kazao je dubrovački biskup te ispričao događaj iz života blaženice kada je ona, u dobi od pet ili šest godina, s tetkom molila Vjerovanje i tako uronila u molitvu i Božju prisutnost da riječi molitve nije mogla niti izgovarati. To je ovako opisala: ‘Sad vidim da Gospodin ne pazi na one naše usmene molitve kad ih rastreseno i nedostojno govorimo, kad samo jezikom nešto klepećemo, a ne znamo što govorimo. Uistinu, da bi ma s kojim običnim čovjekom tako govorili, a ne znali što mu govorimo, uvrijedio bi se, a kamoli neće veličanstvo Božje.’ Pet ili šest godina? A sad zamislimo sebe i svoje molitve, rekao je biskup.
„Život bl. Marije Propetog Isusa bio je trajni razgovor s Bogom. On je oživljavao njezinu vjeru, i njezinu je vjeru pretakao u molitvu. Nije njezina molitva bila tek govor Bogu, osobito ne u smislu iznošenja svojih želja i potreba, nego je bila dijalog s Bogom, s Bogom živim, Bogom prisutnim, Bogom raspetim, Bogom koji je bio njezin otac, Bogom koji je bio njezin zaručnik. Zato je njezina molitva postala misija ili poslanje koje ju je odvelo prvo do siromaha u Blatu, a onda sa svojim susestrama do kraja svijeta“, istaknuo je biskup Uzinić.

Prenijeto s: ika.hkm.hr