Održana jubilarna 35. Zlatna harfa

 

Na ovogodišnju Zlatnu harfu  u Međugorje stiglo je 2000 djece okupljene u 70-ak zborova iz šest biskupija, odnosno nadbiskupija: Mostarsko-duvanjske, Splitsko-makarske, Banjolučke, Dubrovačke, Zadarske i Vrhbosanske. Ovaj susret je organiziralo Povjerenstvo za Zlatnu harfu pri Vijeću franjevačkih zajednica povodom 35-te obljetnice njenog održavanja. Kroz sve te godine prošle su generacije organizatora, voditelja i djece koja vole pjevati. Započela je u hercegovačkoj župi Kočerin te se proširila u Bosnu, Hrvatsku, sve do Subotice u Srbiji.

Ove svibanjske subote u Međugorju se izlilo puno dječje pjesme i radosti, molitve i zahvale. Ovdje se moglo uistinu doživjeti liturgiju u njenoj ljepoti i skladu, kroz pjesmu djece koja su na najbolji način pokazala kakvo je to liturgijsko pjevanje i što je liturgija. Prije svečane euharistije koju je predslavio apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup, Henryk Hoser, svi zborovi su se predstavili a potom su djeca izvela prigodni recital.

U propovijedi je župnik, fra Marinko Šakota, na djeci razumljiv način govorio o razlozima pjevanja te ih pozvao da rastu u dobroti i ljubavi i da budu geniji dobrote, zaključivši propovijed da je pjevanje zahvala Bogu zbog velike radosti jer nas On ljubi.

Na kraju svete mise se fra Stipica Grgat zahvalio Gospodinu za milost da smo baš u Međugorju proslavili ovu obljetnicu ali i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog Jubilarnog susreta dječjih zborova. Kao uspomenu na ovaj susret svaki zbor je dobio zahvalnicu i zbirku skladbi „Uzmi me za ruku“ koju je uredio fra Stipica Grgat.