Održan XVIII. redovni nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda te susret s međunarodnim pohoditeljima fra Pedrom Zithom, OFM i Andreom Karlović

U kući susreta Tabor u Samoboru je od 5. do 7. listopada održan XVIII. redovni nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a). Na kapitulu su prisustvovali članovi Nacionalnog vijeća OFS-a, zastupnici svih pet područnih bratstava, zastupnici Frame, nacionalni duhovni asistenti fra Vladimir Vidović, OFMConv, fra Zvonimir Brusač, TOR, fra Mate Bašić, OFM, fra Anto Pervan, OFMCap, te predsjednici Konferencija područnih duhovnih asistenata, fra Martin Dretvić, OFMConv i fra Stipe Nimac, OFM.

Središnja tema Kapitula bila je Proslava 40. obljetnice Pravila Franjevačkoga svjetovnog reda koje je odobrio blaženi papa Pavao VI. 24. lipnja 1978. svojim pismom Seraphicus Patriarcha. Predavanja na središnju temu održali su fra Augustin Kordić, OFMConv na temu Nastanak Pravila OFS-a i fra Zvonimir Brusač; TOR, na temu Pravilo OFS-a – plod koncilske obnove Crkve – 40 godina poslije odobrenja. Tom je prigodom Ana Fruk član Predsjedništva Međunarodnoga vijeća Franjevačkoga svjetovnog reda, odgovorna za praćenje Franjevačkoga svjetovnog reda u zemljama središnje i zapadne Europe, nacionalnoj ministri Branki Černugelj poklonila posebno izrađenu kopiju Pravila zamotanu poput svitka i omotanu crvenom vrpcom koju je dobila na XV. generalnom kapitulu u Rimu koji se održavao u studenom 2017. godine.

Sva tri dana kapitula protekla su u radnoj atmosferi te su doneseni mnogi zaključci i odluke koje se tiču nacionalnog bratstva OFS-a sljedećih godina.

U isto vrijeme, u kući susreta Tabor održala se i XXI. redovna i X. izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Izabrano je novo vijeće koje će voditi nacionalno bratstvo Frame sljedeće dvije godine. Nova nacionalna predsjednica je Ana Matić iz Frame Šibenik-Šubićevac.

Ovaj kapitul bio je prilika i za susret s međunarodnim pohoditeljima fra Pedrom Zithom, OFM, članom Konferencije generalnih duhovnih asistenata i s Andreom Karlović OFS, članicom Radnog predsjedništva međunarodnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda koji su došli Hrvatskom nacionalnom barstvu OFS-a u bratski i pastoralni pohod. Bratski i pastoralni pohod počeo je u petak 5. listopada u Nadbiskupskom dvoru gdje je pohoditelje te nacionalnu ministru OFS-a Branku Černugelj zajedno s članovima Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata primio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. U razgovoru s biskupom razmjenjena su iskustva te razmotrene potrebe snažnije prisutnosti OFS-a u društvu. Pohod je zatim nastavljen susretom s Provincijalima gdje su također razgovarali o izazovima življenja franjevačkog poziva u suvremenom društvu.

Na Kapitulu pohoditelji su se susreli sa zastupnicima svih pet područnih bratstava kao i s članovima nacionalnih vijeća OFS-a i Frame te konferencijama duhovnih asistenata OFS-a i Frame.

U svojim savjetima, pohoditelji su bili konkretni i poticajni. Zahvaljujemo im na njihovoj prisutnosti i osnaživanju u življenju franjevačke karizme.

 

 

MIR I DOBRO!