Otvaranje jubilarne godine

 

Kongregacija Školskih sestara franjevki Krista Kralja u rujnu 2019. godine obilježava 150 godina postojanja, od svog osnutka 1869. godine u Mariboru u Sloveniji. Stoga je u nedjelju, 16. rujna 2018. u matičnoj kući u Mariboru svečano otvorena jubilarna godina uz sudjelovanje sestara iz svih devet provincija i Rimske regije.

U kapeli matične kuće sestre je pozdravila provincijska predstojnica Provincije Bezgrešnog začeća u Mariboru, s. Terezija Tomazin, izrazivši dobrodošlicu i radost zbog ovog jubileja naše zajednice. Predstavljeno je geslo jubilarne godine Hvalite Gospodina, zahvaljujte i služite njemu u poniznosti, kao i logo koji je osmislila s. Ivana Pavla Dominković.

Svoju hvalu Gospodinu sestre iskazale i pjesmom. Zbor iz svake provincije ili pojedinačne predstavnice iz onih udaljenijijh, otpjevale su po par duhovnih skladbi. Zbor sestara iz Konga nije mogao biti prisutan, ali su razveselile okupljene video snimkom svojih pjesama popraćenih njihovim tradicionalnim plesom. Na kraju ovog dijela programa sestre su, predvođene zborom sestara Mariborske provincije, otpjevale himnu jubileja Ponižna hvalnica koju je napisala i uglazbila s. Klara Jarc.

Uvod u euharistijsko slavlje bila je svečana procesija u kojoj su sestre upaljene svijeće odložile podno oltara dok je zbor sestara iz svih provicija na nekoliko jezika pjevao pjesmu Cristus vincit u čast Kristu Kralju. Euharistiju je predslavio mariborski nadbiskup msgr. Alojzij Cvikl koji je u prigodnoj propovijedi potaknuo sestre da nastave prepoznavati potrebe Crkve u vremenu u kojem žive.

Vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović pozdravila je okupljene istaknuvši znakovitost otvaranja Jubilarne godine o 150. obljetnici utemeljenja Družbe upravo u Mariboru na mjestu njezina nastanka. Podsjetila je na povijest Družbe koja je nakon brzog početnog širenja Zajednice bila pogođena ratnim zbivanjima. Unatoč tome, žar i karizma povjereni Družbi po utemeljiteljici Majci Margariti nisu nestali, nego su se nastavili širiti tako da su sestre danas prisutne u 14 zemalja, u 127 zajednica. S. Klara je pozvala sestre na zahvalnost Bogu za sve darove i za živote sestara kao i na molitvu Gospodinu za naše približavanje braći i sestrama ovoga vremena donoseći živo i radosno svjedočanstvo Evanđelja te na molitvu za oproštenje propusta i grijeha.

Svečano je pročitano i pismo Apostolske pokorničarne u kojem je obznanjeno da je u jubilarnoj godini u svim samostanskim kapelama Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja, pod uobičajenim uvjetima, moguće dobiti potpuni oprost.

Na završetku misnog slavlja s. Klara je upaljene svijeće predala predstojnicama svih provincija i Regije kao simbol jubilarne godine.

Druženje se nastavilo uz zajednički objed u radosnom franjevačkom ozračju.

s. Ivana Džeba