Božićna čestitka predsjednice Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Poštovani članovi i članice franjevačke obitelji! Mir vam i dobro.

I ove godine radosno očekujemo blagdan Kristova rođenja. Tu radost dijelimo sa svim ljudima dobre volje.

Ovdje bih spomenula nedavno preminulog a nama dobro poznatog i uglednog brata franjevca fra Bonaventuru Dudu, čovjeka koji nam je u najsvježijim sjećanjima dočarao i živio franjevačku jednostavnost te je poput svetog Franje bio potpuno predan Bogu i Crkvi. On je slijedio evanđelje Isusa Krista i išao potpuno njegovim stopama. Širio je radost evanđelja svima koje je susretao a iznad svega riječju propovijedao i djelom svjedočio Krista. Možemo reći da je bio zaljubljenik u Kristovo evanđelje  koje je želio s radošću navijestiti drugom čovjeku.

Fra Bonavenutra Duda zračio je franjevačkom jednostavnošću upravo onako kako je to sv. Franjo želio da budu njegova braća. Čovjek je to koji je tumačio franjevačka mjesta i živio od molitve i Riječi Božje koja ga je mijenjala, čovjek koji je postao molitva. Fra Bonaventuri dugujemo zahvalnost za puno dobra učinjenog za Crkvu,  franjevačku obitelj i društvo. Na poseban način neka nam ostane u baštinu njegov odnos prema Riječi Božjoj i Bibliji koju je s tolikom pažnjom i pozornošću prevodio i tako nam približio Riječ Božju  i usadio ljubav prema Svetom pismu. Bio je živo Evanđelje.

Neka svima nama, ovoga Božića, fra Bonaventurina kršćanska i franjevačka jednostavnost bude poticaj da i mi, članovi franjevačke obitelji, kročimo vjerno stopama našega Gospodina Isusa Krista.

Neka dragi Bog nagradi fra Bonaventuru vječnim mirom, a nama neka njegov životni primjer bude zoran dokaz da se isplati biti manji brat svakom čovjeku. Njegov svijetli životni primjer ostaje nama u baštinu.

Svima želim čestit Božić i Božjim blagoslovom ispunjenu novu, 2018. godinu.

S. Kata Karadža

predsjednica VFZ-a