Prijelaz u novo provincijsko sjedište

IMG_0145

Na Cvjetnicu – Nedjelju Muke Gospodnje, 9. travnja 2017., na dan spomena kada je sv. Klara s palmom u ruci započela novi život u Kristu, na simboličan način u molitvenom zajedništvu kanonski osnovana zajednica, novog provincijskog sjedišta u Sarajevu, prešla je iz dosadašnjeg provincijskog sjedišta, Bjelave 43, u novoizgrađenu kuću, Bjelave 85.

Ovom značajnom događaju za Provinciju prethodila je trodnevna duhovna priprava, od 6. do 8. travnja, u kojoj je zajednica sestara na Bjelavama zahvaljivala Gospodinu za Njegovu trajnu prisutnost kojom je snažio i blagoslovljao ovu zajednicu. Također, sestre su kroz ove dane imale milost častiti moći sv. Klare i moliti njezin zagovor kod Gospodina da ova zajednica kao i sve sestre u Provinciji budu uvijek ljubiteljice Boga, svojih duša i svih svojih sestara; da se uvijek brinu da opslužuju što Gospodinu obećaše.

Uz provincijsku predstojnicu s. Katu Karadža, zamjenicu provincijske predstojnice s. Lidiju Jurišić, provincijske savjetnice s. Ines Vujica i s. Samuelu Klaić, provincijsku ekonomu s. Mladenku Ćurić, prethodnu provincijsku predstojnicu s. Ivanku Mihaljević te sestara zajednice na Bjelavama, ovom svečanom događaju nazočile su također sestre koje djeluju u franjevačkom provincijalatu u Kovačićima, franjevačkom samostanu na Bistriku, župama Bučići i Brestovsko, kako i sestre iz naših zajednica u Varešu, Bučićima i Bugojnu, s. Marina Jurišić, studentica u Rimu te naše postulantice iz Kloštra Ivanića.

Hod prijelaza započeo je u kući na Bjelavama 43 svečanim blagoslovom palminih grana u 14.30, koje je blagoslovio katedralni župnik i dekan sarajevskog dekanata vlč. Marko Majstorović. Nakon toga uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kapeli Prečistog Srca Marijina. Molitvom, koju je animirala s. Samuela, u zahvalnosti pred Gospodinom sestre su se prisjećale puta kojim je hodila zajednica sestara u ovoj kući od davne 1958. godine, kroz koju je prošlo mnogo sestara, utkano mnogo života, mnogo služenja i molitava, puno radosti i bremenitog življenja; u dobi, mudrosti i studiju raslo je mnogo mladih sestara i kandidatica; iz nje su djelovale i svjedočile svoju vjeru i poziv među ljudima ovoga grada mnogo sestara. Za sve njih molilo se i zahvaljivalo Gospodinu.

Nakon euharistijskog blagoslova, nazočnima se obratila provincijska predstojnica, naglasivši da u današnjem danu, kao i u svemu što je Zajednica živjela kroz ovih 75 godina, na poseban način zajednica sestara na Bjelavama, prepoznajemo veliki Božji dar i stoga uzdižemo Bogu hvalu za sve primljene milosti po kojima je zajednica bila prepoznatljiv znak Njegova kraljevstva. Također je kazala da prijelazom sestara na Bjelave 85, život u staroj kući neće stati. Zajednica koja će u njoj nastaviti živjeti vodit će brigu o internatu za studentice, u što će se prostor prenamijeniti.

S palminim granama u ruci, koje su sestre primile iz ruku provincijske predstojnice, krenule su sestre prema novom provincijskom sjedištu. U kratkom hodu od Bjelava 43 do Bjelava 85 svaka sestra je tihom molitvom prebirala u srcu sjećanja prošlosti. Skladna sestarska pjesma Uđite s hvalama na vrata njegova ispunila je prostor nove kapele Prečistog Srca Marijina molitvenom željom da novo provincijsko sjedište bude mjesto istinskog susretanja s Bogom, sestara međusobno i gostoljubive otvorenosti prema svim ljudima, a kapela bude oaza u kojoj će sestre zajednice i Provincije crpsti nadahnuće i snagu za nesebično služenje bližnjima u ovome gradu, u mjesnoj i općoj Crkvi, u napaćenoj Bosni i Hercegovini i diljem svijeta. U novoj kapeli sestre su, pred izloženim moćima sv. Klare, nastavile moliti Gospodina da, po zagovoru sv. Franje i sv. Klare, u novom domu udijeli mir i blagoslov. Provincijska predstojnica zaželjela je svima dobrodošlicu u novu kuću i kapelu.

U svom obraćanju sestrama zaželjela je da dani života zajednice u novom domu doista budu blagoslovom ispunjeni jer, naglasila je s. Kata, „nove događaje, nove povijesti danas, (…) započinje pisati ovo novo provincijsko sjedište. Mi koje ćemo od danas ovdje živjeti, i vi, drage sestre, koje ste došle zajedno s nama podijeliti ovaj veliki dan, sjedinjujemo se i sa svim sestrama diljem Provincije koje su u ovom trenutku s nama u molitvenom zajedništvu. Također, s nama u molitvenom duhu su i sestre naše Družbe. Naša povezanost i naše zajedništvo na poseban način ćemo izraziti kroz 75 sati neprekidne molitve, a koju započinjemo u ovoj novoj kapeli večeras u 19 sati. U duhu molitve psalmiste da ako Gospodin kuću ne gradi uzalud se muče graditelji (Ps 127), drage sestre, sve nas pozivam da oblikujemo tu građevinu, da sebe nesebično ugrađujemo u Božju kuću, da budemo graditelji naše Provincije kao što su to kroz protekla desetljeća (…) činile sestre koje su nam prethodile“.

U molitvenom zajedništvu s nama su bile i naše prve susjede, drage sestre Služavke Malog Isusa predvođene s. Admiratom Lučić, provincijskom glavaricom. One su nas pratile svojom molitvom u kapeli njihove provincijske kuće na Bjelavama.

Po završetku molitve u kapeli novoga provincijskog sjedišta, sestre su obišle prostorije nove kuće te ostale na zajedničkom objedu i ugodom druženju.

  1. Ljubica Stjepanović