Kapucini slave 400. obljetnicu dolaska u Zagreb

Provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević najavio je u programu Hrvatskoga katoličkog radija da će se 400. obljetnica dolaska kapucina u Zagreb (1618. – 2018.) obilježiti liturgijskom proslavom, međunarodnim znanstvenim simpozijem te otkrivanjem spomen-ploče na zgradi Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Govoreći o liturgijskom dijelu proslave, provincijal Šarčević najavio je da će se od 5. do 13. listopada održati devetodnevna duhovna priprava naizmjence u dvije kapucinske crkve u Dubravi. Proslava jubileja bit će zaključena svečanim euharistijskim slavljem koje će 28. listopada 11 sati predvoditi zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić.

Provincijal Šarčević najavio je i međunarodni znanstveni simpozij koji će se održati 12. i 13. studenoga u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu, a koji će s više aspekata obraditi dolazak kapucina u Zagreb, tadašnje okolnosti, utjecaj kapucina na kulturu i druge aspekte života te ono što su do danas činili kapucini. Uz domaće stručnjake, profesore, svećenike, redovnike i znanstvenike laike predavanja će održati i gosti iz Slovenije, Italije i Španjolske. Provincijal Šarčević izrazio je nadu da će se na simpoziju tema nazočnosti kapucina, posebno u počecima a koja je dosad uglavnom neistražena, osvijetliti i tako postati poznatija i kapucinima i sveukupnoj javnosti. Poznato je da je tada Hrvatski sabor zatražio da kapucini dođu u Zagreb i oni su se nastanili blizu kule Lotrščak na Gornjem gradu. Potjerani su za vladavine cara Josipa II. tako da su dugo bili odsutni izvan Zagreba, ali nastojanjem posebice zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca 1941. odnosno1942. godine su se vratili i nastanili na području Dubrave iz koje je nastalo više župa.

Spomen-ploča o dolasku kapucina u Zagreb bit će otkrivena 10. listopada u 12 sati na istočnoj strani zgrade Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Govoreći o duhovnim zvanjima u provinciji, o. Šarčević rekao je da su u Zagreb došla petorica-šestorica redovnika, broj je varirao tijekom vremena, no kroz sve vrijeme povijesti to nikad i nije bila velika provincija, ali su više-manje bili stabilni, posebno u novijim vremenima kada se u mnogim provincijama događaju velike oscilacije. Trenutačno ih je oko pedeset. Provincijal Šarčević rekao je da u posljednje vrijeme imaju lijepi broj zvanja. „Trenutačno imamo oko 20 mladih u formaciji i oni su jamstvo da će nam Bog dati još neko vrijeme u kojemu ćemo moći nastaviti svjedočiti svoju franjevačku karizmu koja je vjerujemo i danas aktualna jer je evanđeoska i kristovska, a Evanđelje je vječno“, izjavio je o. Šarčević.

Najavio je da će 6. listopada doživotne zavjete položiti trojica kapucinskih kandidata fra Tomislav Trandler, fra Dejan Lecić i fra Josip Ćibarić. Sva trojica su iz Zagreba, dvojica iz kapucinske župe. Fra Jure je izrazio nadu da će oni dati veliki doprinos obnovi provincije koja ima puno izazova, posebice u pastoralu.

Pokrovitelji proslave jubileja su predsjednik Hrvatskog sabora i grad Zagreb.

prenijeto s: http://ika.hkm.hr