Pravda, mir i očuvanje svega stvorenoga

U organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira u Franjevačkom samostanu „Otac Ante Antić“ u Splitu od 18. do 21. travnja ove godine održan je seminar Pravda, mir i očuvanje svega stvorenog (PMOS).

Ciljevi održavanja seminara bili su:

  1. Pojasniti sadržaje PMOS-a i njihovu povezanost s ‘ispravnim odnosima’ i pomirenjem na svim razinama, uključujući osobne, međuljudske kao i one s Bogom i s Božjim djelom u prirodi.
  2. Pokazati da je kršćansko zauzimanje za PMOS način življenja evanđelja i promicanja Kraljevstva Božjega u današnjem svijetu, počinjući s osobnim usvajanjem tih vrednota.
  3. Pomoći osnažiti kompetencije za PMOS onima koje je njihova zajednica službeno zadužila za njihovo promicanje.
  4. Potpomoći izgradnju crkvenih struktura i/ili poboljšati njihovu učinkovitost.
  5. Potaknuti na umrežavanje PMOS na svim razinama, kako unutar Crkve tako i sa srodnim ustanovama i udrugama u društvu.

Izlaganja na temu Življenje i promoviranje ispravnih odnosa sa sobom, s drugima, sa stvorenim i s Bogom predstavio je voditelj seminara, irski franjevac fra Francisco Gearoid O’ Conaire. Slušale smo promišljanja kako u današnjem svijetu svjedočiti i zauzimati se za kršćanske vrednote pravde, mira i očuvanja svega stvorenoga. Ove su vrednote u uskoj su vezi sa našim odnosom prema samom sebi, drugima, Bogu i prema Božjem djelu u prirodi. Dalo nam se naslutiti da je zauzeto kršćansko usvajanje vrednota temeljenih na ispravnim odnosima prema svemu stvorenom u svojoj biti način življenja Evanđelja i promicanja Kraljevstva Božjega u današnjem svijetu.

Na ovu smo temu pratile promišljanja na osnovu Biblijskih tekstova, iz crkvenih dokumenata posebice enciklike pape Franje Laudato Si te na primjeru života svetog Franje koji utjelovljuje ideal odnosa prema samom sebi, prema drugima, Bogu i svemu stvorenom.

Ivana Markotić