Održana Zlatna harfa u Mostaru

harfa-vfzU franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru 1. svibnja 2017. godine održana je 33. zlatna harfa. Tema ovogodišnje Zlatne harfe bila je „Kličite Bogu glasom radosnim (Ps 47,2b). Na susretu dječjih zborova iz Hercegovine sudjelovalo je i klicalo Bogu glasom radosnim oko 800 raspjevane, radosne, pune života djece – anđela, golubića, slavuja, ljiljana, narcisa, ruža, ključića…

Cijela je crkva pod ravnanjem s. Irene Azinović i uz instrumentalnu pratnju gosp. Zdenka Vištice bila jedan veliki zbor koji je najprije sudjelovao u Euharistijskom slavlju koje je predvodio župnik fra Bože Milić. U slavlju je sudjelovao i fra Stipica Grgat, pročelnik Povjerenstva za Zlatnu Harfu u ime Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Otvorenim i raspjevanim, jednostavnim i nevinim dječjim srcima fra Bože je izrekao poticajnu homiliju koju je sažeo u priči u kojoj unuk pita djeda: „Zašto je Hram sagrađen baš na ovom mjestu a ne negdje drugdje?“ Zatim je djed svome unuku ispričao prekrasnu priču o dvojici braće koji su puni ljubavi i suosjećanja jedan za drugoga potajno noću ustajali iz postelje, odlazili u mlin i nadosipali brašno u vreću onoga drugoga sve dok se jedne noći nisu susreli. Na tome mjestu gdje se tako množio blagoslov i obostrana radost, koju su jedan drugome darivali, Bog je odlučio sagraditi Hram. „Tamo gdje se dogodi ljubav“, kazao je fra Bože, „Bog sagradi Hram. Tamo gdje se lijepo pjeva, Bog sagradi Hram, Bog se tamo sam nastani. Zato ne prestajte pjevati cijeloga života“, pozvao je fra Bože male pjevače i na koncu homilije poželio im Božji blagoslov i da izrastu u dobre ljude i kršćane koji će jednoga dan podariti Crkvi i svijetu nove pjevače, nove voditelje zborova, nove časne i svećenike…

Na koncu euharistijskoga slavlja nazočne je pozdravila s. Slavica Kožul, koordinatorica za Zlatnu harfu u Hercegovini, a nakon stanke za tjelesnu okrjepu i druženje svi su se sudionici ponovno okupili u crkvi. Program susreta vodila je Sanja Pehar s Radiopostaje „Mir“ Međugorje. Članove dječjih zborova i njihove voditelje pozdravio je fra Stipica Grgat, ne skrivajući radost s tolikoga broja djece ovdje u Hercegovini, gdje je sve i počelo i traje od 1984. godine. Izraze dobrodošlice nazočnima je uputio i gvardijan samostana domaćina fra Danko Perutina.

Nastupilo je 13 dječjih zborova koji su se u revijalnom tonu predstavili s jednom skladbom:

 1. „Fra Grga Martić“ – župa Bezgrešnog začeća BDM Posušje
 2. „Marijini anđeli“ – župa sv. Petra i Pavla, Mostar
 3. „Rakitski narcisi“ – župa sv. Ivana Krstitelja, Rakitno
 4. „Tau“ – župa sv. Franje Asiškog, Posuški Gradac
 5. „Ljiljani sv. Ante“ – župa sv. Ante Padovanskog, Humac
 6. „Radost“ – crkva sv. Kate, Ljubuški (župa Humac)
 7. „Ključići sv. Petra“ – župa sv. Petra i Pavla, Kočerin
 8. „Gospini slavuji“ župa Uznesenja BDM, Široki Brijeg
 9. „Kristova ruža“ – župa sv. Ivana Krstitelja, Ružići
 10. „Golubići mira“ – župa sv. Jakova apostola, Međugorje
 11. „Život“ – župa sv. Stjepana Prvomučenika, Čerin
 12. „Raspjevani anđeli“ – župa Krista Kralja, Čitluk
 13. „Sv. Nikola Tavelić“ – župa sv. Mihovila arkanđela, Tomislavgrad

Svi su ovi zborovi redoviti sudionici liturgijskih slavlja u svojim župama, svojim pjevanjem i čitanjem obogaćuju liturgiju nedjeljnih dječjih misa, devetnica i drugih događaja u župi te raznih koncerata tijekom godine. Zahvaljujući svojim voditeljima oni uče da se „pjevanjem ugodnije izražava molitva i jasnije očituje otajstvo bogoslužja, jer se složnim glasom dublje zahvaća jedinstvo srdaca, duša se lakše uzdiže k višim stvarnostima i unaprijed iskazuje nebesko bogoslužje“ (MS 5).

Nakon nastupa fra Stipica Grgat svim je zborovima uručio zahvalnicu za sudjelovanje na 33. zlatnoj harfi u Mostaru. Uz zahvalu domaćinu, organizatorima, voditeljima zborova, djeci i njihovim roditeljima susret je završio gromoglasnim pljeskom i zajedničkom pjesmom Mariji, kraljici svibnja.

S. Magdalena Šarić