5Čel 21

O bolesnicima s vodenom bolesti, o uzetima i o onima s kilom

1

U gradu Fanu neki je čovjek bolovao od vodene bolesti. Blaženi ga je Franjo posve oslobodio te bolesti .

2

Neka je žena iz grada Gubbija ležala u krevetu uzeta. Kad je za svoje ozdravljenje treći put zazvala ime blaženoga Franje, bolest ju je napustila i ozdravila je .

3

Neku je djevojku iz Arpina, u biskupiji Sora, uzetost toliko obuzela, udovima se nije mogla služiti, mišići su joj usahnuli, uopće nije mogla djelovati poput ljudi, te se prije činilo da je đavao muči nego da živi ljudskim dahom. Ta ju je bolest toliko skršila te se činilo da se vratila u kolijevku. Na koncu ju je njezina majka, po božanskom nadahnuću, u kolijevci odnijela u crkvu blaženoga Franje pored Vicalvija. Kad se u njoj pomolila i isplakala, djevojka je oslobođena od svake bolesti te se vratila u svoju dob i zdravlje .

4

U tome istom mjestu nekoga je mladića uzetost toliko skršila da su mu usta bila zatvorena, a oči izokrenute. Majka ga odnese u već spomenutu crkvu. Budući da se taj mladić nije mogao nikako kretati, majka se umjesto njega ponizno molila, te mu se prije nego što dođe kući vrati prijašnje zdravlje .

5

Neka je djevojka po imenu Ubertina, u mjestu Poggibonsi, bolovala od teške, neizlječive padavice. Izgubivši svaku nadu u ljudsku pomoć, njezini roditelji uporno zazivahu pomoć blaženoga Franje. Složno su se zavjetovali blaženiku da će svake godine postiti dan uoči njegova blagdana i da će na dan njegova blagdana nahraniti nekoliko siromaha ako njihovu kćer oslobodi tako neobične bolesti. Čim su se zavjetovali, djevojka je posve ozdravila, i nakon toga nije više imala napadaja te bolesti .

6

Petru Mancanelli iz grada Gaete bila je oduzeta ruka, a usta mu se izokrenula sve do uha. Pokoravajući se savjetima liječnika, izgubio je i vid i sluh. Na koncu se ponizno zavjetovao blaženome Franji i tako se zagovorom preblaženoga muža oslobodio sve rečene bolesti .

7

Neki je građanin iz Todija toliko patio od bolesti zglobova da zbog teških bolova uopće nije mogao spavati. Kad se na koncu činilo da ga nestaje, a liječnici mu nikakvim lijekom nisu uspjeli pomoći, on pred nekim svećenikom zavapi blaženome Franji i, pošto se zavjetova, izmoli prijašnje zdravlje .

8

Kad je neki Bontadoso u nogama trpio tako tešku bol da se uopće nije mogao kretati, izgubivši tek i san, jedna mu je žena savjetovala da se skrušeno zavjetuje blaženome Franji. A kad je on, pritisnut prevelikim bolom, rekao kako ne vjeruje da je Franjo svet, a žena ga ipak još upornije poticala, ovako se zavjetova: „Zavjetujem se svetome Franji i vjerujem da je on svet ako me u roku od tri dana oslobodi ove bolesti.“ Na vlastito čuđenje, on odmah ustade i vrati mu se zdravlje koje bijaše izgubio .

9

Neka je žena više godina ležala na svojoj bolesničkoj postelji budući da se nikako nije mogla kretati. Blaženi je Franjo ozdravi te je obavljala svoje poslove .

10

Nekog je mladića u gradu Narniju deset godina pritiskala vrlo teška bolest tako da je sav otekao, a nijedan ga lijek nije mogao izliječiti. Majka ga zavjetova svetome Franji i on od njega odmah primi blagodat ozdravljenja .

11

U tome je istom gradu jedna žena osam godina imala usahlu ruku te njome ništa nije mogla raditi. Njoj se blaženi Franjo ukaza u viđenju i opruži joj ruku te ona u radu postade jednaka onoj drugoj .

12

Neki je čovjek u gradu Spellu dvije godine tako trpio od kile da su mu na donjem dijelu ispadala sva crijeva. Dugo ih nije mogao vratiti unutra na njihovo mjesto. Stoga se obratio liječnicima, no izgubivši nadu u njih, obratio se Bogu za pomoć. Čim je pobožno zazvao zagovor blaženoga Franje, odmah je čudesno ozdravio i zaprepastio one koji su ga poznavali .

13

Neki je mladi čovjek imenom Ionata, u biskupiji Sora, imao tako tešku kilu da mu liječnici lijekovima uopće nisu mogli pomoći. Dogodi se jednoga dana da je njegova žena išla u neku crkvu blaženoga Franje. Dok je molila za muževo zdravlje, jedan joj od braće prostodušno reče: „Idi, reci svome mužu da se zavjetuje blaženome Franji i mjesto puknuća znamenuje znakom križa.“ Kad se vrati, ona to reče mužu. On se zavjetova blaženome Franji, križem znamenova mjesto puknuća i crijeva se odmah vratiše na svoje mjesto. Čovjek se čudio iznenadnu i neočekivanu ozdravljenju te se stao mnogim kretnjama uvjeravati je li istinsko ozdravljenje koje mu se iznenada osmjehnulo. Dok je ležao u teškoj ognjici, blaženi Franjo mu se ukaza u snu , pozva ga po imenu i reče : „Ne boj se , Ionata, jer ćeš ozdraviti od svoje bolesti“ . Ovo čudo uživa najveću vjerodostojnost, jer se blaženi Franjo ukazao jednom pobožnom čovjeku imenom Robert, a kad ga je ovaj upita tko je, odgovorio je: „Ja sam Franjo, a došao sam da ozdravim jednog svog prijatelja“ .

14

Na Siciliji je nekog čovjeka imenom Petar, kojemu se kila iznenada provalila, čudesno ozdravio čim je obećao da će pohoditi njegov grob .

 

<<< o >>>